TŘINEC (Frýdecko-Místecko) (ČTK) - Vzácné druhy divokých šelem a ptáků žijící v Beskydech představí výstava, která tento pátek začala v třineckém muzeu. Návštěvníky chce seznámit s územím beskydské chráněné krajinné oblasti. Lidé se například dozvědí, že Beskydy jsou jediným pohořím v republice, kde se volně v přírodě vyskytují velké šelmy jako je rys, vlk a medvěd, řekla ČTK vedoucí muzea Eva Zamarská. Výstava s názvem Chráněná krajinná oblast Beskydy - domov velkých šelem byla připravena ve spolupráci s ochránci přírody a žilinským muzeem. Lidé ji mohou zhlédnout do 23. prosince.


Kromě velkých šelem vlka obecného, medvěda hnědého, ryse ostrovida a kočky divoké si návštěvníci budou moci prohlédnout i vzácné druhy ptáků, jako jsou puštík bělavý, jeřábek lesní a kulíšek nejmenší. Z dalších zvířat zde budou vystaveny například vydra říční, tetřev hlušec, strakapoud bělohřbetý, datel černý a tříprstý, čáp černý, ledňáček říční, liška obecná, lasice hranostaj a kolčava, orel skalní a zmije obecná.


"Celkem tak bude k vidění 45 preparovaných zvířat, která jsou zapůjčena z Povážského muzea v Žilině," dodala Zamarská, podle níž výstavu obohatí cyklus přednášek odborníka na životní prostředí Františka Šulgana. Součástí výstavy je i 50 akvarelů zootechnika, výtvarníka a publicisty Ludvíka Kunce z Ostravy v Galerii Na schodech.


Smyslem expozice je podle Zamarské představit dětem i dospělým Chráněné krajinné oblasti Beskydy. "V první části expozice se návštěvník dozví, že Beskydy jsou jediným pohořím v České republice, kde se volně v přírodě vyskytují velké šelmy jako je rys, vlk a medvěd," uvedla.


Druhá část výstavy bude věnována poslání a hodnotám Chráněné krajinné oblasti Beskydy a fauně Beskyd, včetně jejího poškození a změn druhové skladby lesních porostů z původních jedlobučin na převažující smrčiny. Třetí část expozice pak obsahuje informace, které se vztahují k významu velkých šelem pro přírodní rovnováhu, k jejich volnému výskytu a ochraně, k charakteristickým znakům, které zanechávají v terénu, a také vztahu člověka k těmto šelmám.


"Návštěvník výstavy se zde dozví, že se setkání s velkou šelmou nemusí obávat, protože rys nebo vlk na člověka neútočí. Na místě je opatrnost jenom při setkání s medvědem. Šelmy jsou tak hrozbou především pro chovatele domácích zvířat," dodává Zamarská.


Muzeum Třineckých železáren a města Třince mohou zájemci o expozici navštívit v pracovní dny od úterý do pátku od 9:00 do 17:00 a o víkendu v neděli od 13:00 do 17:00.


ELENA MAZUROVÁ


Odkaz na původní článek