Po více než sto letech se v Belgii objevil vlk.  Jeho výskyt ve valonské provincii Namur se dokonce podařilo zachytit na kameru.

Přítomnost vlka se podařilo potvrdit poté, co chovatelé objevili několik roztrhaných ovcí.  Podobné nálezy jsou v této oblasti velmi neobvyklé, proto upoutaly pozornost televizních reportérů z pořadu „Dieren in nest“ (Zvířata v nesnázích). Do terénu vyrazil tým s kamerami pro noční vidění.

Přibližně po týdnu se na filmaře konečně usmálo štěstí. Podařilo se jim natočit vlka, jak se přiživuje na mrtvé ovci a poté ji táhne s sebou pryč. Předpoklad, že se jedná o vlka, pak potvrdil i přivolaný francouzský specialista.

Místní obyvatele překvapivě návrat vlka do belgické přírody spíše potěšil. Podle oficiálních záznamů byl poslední divoce žijící vlk v zemi zabit roku 1898.

„Příroda nám dokazuje svou neuvěřitelnou vitalitu. Máme radost, že se vlk vrátil do další části Evropy. Bude však samozřejmě ještě dlouho trvat, než se obnoví stabilní populace,“ poznamenal Dalibor Dostál, ředitel organizace European Wildlife.

Ilustrační foto: Wikimedia