Medvěd, rys a vlk. S těmito šelmami se mohou potkat turisté, pokud vyrazí do Moravskoslezských Beskyd, Javorníků nebo Vsetínských vrchů.


Vyplynulo to ze sčítání, které prováděli valašští ekologové. A ti také varují: setkání s medvědem na jaře nemusí skončit vůbec dobře.


„Nechceme v lidech probouzet hysterii, pro medvěda nejsme přirozenou potravou,“ řekl sice meziříčský ekolog Miroslav Dvorský. Ihned ale dodal: „Pokud se turisté vydají mimo vyznačené trasy, setkání s šelmou je možné. A v tuto dobu i hodně nebezpečné.“


Podle ochránců přírody se totiž medvědi právě probudili ze zimního spánku. Kvůli nedostatku tuku, který spotřebovali v zimě, mohou být podráždění a agresivní. Ani to ale není vše.


„V nejbližších týdnech medvědí samice poprvé vyvedou mláďata ven. Pokud ji v této situaci potkáte, je útok medvěda skoro jistý, protože se bojí o mladé,“ vysvětlil Dvorský.


Podle něj ale tato možnost není v Beskydech příliš pravděpodobná. Medvědi se tu sice pohybují, jde ale prý o mladé, asi stokilové exempláře, které ze svého teritoria na Slovensku vytlačil dominantní samec.


Možnost, že by na turisty v Beskydech zaútočili vlci nebo rys, dvě další šelmy, které tu žijí, je pak naprosto mizivá. „Tyto šelmy pro člověka žádné nebezpečí nepředstavují. Jsou plaché a je vzácné je vidět, natož se s nimi potkat,“ doplnil Miroslav Kutal, vedoucí takzvaných vlčích hlídek v Beskydech, jejichž úkolem je sledovat pohyb šelem v zimě. „Denně jsou desítky myslivců na čekané, kdy sedí hodiny bez hnutí. A i oni považují za štěstí, když vlka nebo rysa spatří,“ potvrdil myslivec Marek Koutný.


Vlků prý navíc na Valašsku rapidně ubývá. „V 90. letech jsme nacházeli mnohem více znaků, které na přítomnost vlka ukazovaly. Možná se přestěhovali na Slovensko,“ uvažoval Kutal.


Své ale o vlcích vědí valašští chovatelé ovcí. Ti kvůli nim každoročně přicházejí o desítky zvířat.


V lesích okolo krajského města se ale na rozdíl od Beskyd nikdo šelem bát nemusí. „Medvěd tady vůbec nepřipadá v úvahu, na to je tu všude moc lidí. Další šelmy se sem jen občas zatoulají, ale to je tak jednou za dva roky,“ vypočítal Koutný. Podle posledního sčítání je v celých Beskydech nejméně 16 rysů, osm vlků a tři medvědi.


JAKUB MLYNÁŘ