Podyjí,Thayatal - Systematické pátrání po kočkách divokých, které na rakouské straně Národního parku Podyjí trvá již více než rok, slaví úspěch. Vědci z Národního parku Thaytal našli nedávno ve speciálních pastech části srstí těchto zvířat.


„Je to pro náš park malá senzace,“ uvádějí pracovníci parku na svých internetových stránkách.


Jejich kolegové z české správy Podyjí jsou ale zdrženliví, zejména v otázce velikosti populace. „Může se jednat o několik zvířat, která v údolí žijí. Je také možné, že jde o migrující jedince, kteří tudy jen procházejí. Vše odhalí až další pozorování,“ míní zoolog správy Podyjí Václav Křivan.


I tak jde ale podle něj o nesmírně významný objev, který může znamenat přítomnost divoké kočky i na české straně Podyjí. „V Česku nebylo toto zvíře zjištěno desítky let,“ řekl.


Kočka divoká může připomínat mourovaté domácí kočky. Na rozdíl od nich je ale celkově větší a zavalitější. Má rovněž výrazně kratší ocas.


Rakušané nasadili v národním parku tyče napuštěné speciální látkou, která kočky přitahuje a nutí je třít se o ni. Zachycené chlupy pak vědci pomocí DNA analyzovali a zjistili, že u dvou vzorků se jednalo skutečně o kočku divokou.


Na území střední Evropy žijí dnes populace tohoto mimořádně plachého zvířete převážně jen v horských oblastech. Do tamních rozsáhlejších lesů byly kočky vytlačeny moderní civilizací. V minulosti jedince pozorovali i na Šumavě či v Beskydech, v obou případech ale vědci míní, že tam výraznější populace nežijí.


Původním životním prostředím kočky divoké jsou listnaté lesy bukového a dubového charakteru v nížinách. Z tohoto hlediska je pro ně Podyjí zcela vyhovující prostředí, pro větší populace by však podle zoologů bylo příliš malé.


Jako každá šelma si totiž i kočka divoká hájí své teritorium, ve kterém loví. Když se mladá zvířata narodí, otec či matka je po čase vyženou. A dokud kočky nenajdou vhodné podmínky, kde by mohly žít, migrují krajinou stále dál.


Tak mohly dorazit i do Podyjí - podobně jako rys či los, jejichž stopy tam tam vědci v minulosti rovněž zaznamenali.


VOJTĚCH SMOLA