VÍDEŇ (ČTK) - Rakouská pobočka Světového fondu na ochranu přírody (WWF) vyzvala k neodkladným krokům k záchraně vymírajících hnědých medvědů v Rakousku. Nyní v alpské republice žijí už jen dva exempláře tohoto druhu, napsala dnes agentura AFP.


"Pokud nic neuděláme, nebudou za několik let v Rakousku žádní hnědí medvědi, tento druh pozvolna vymírá," prohlásil šéf projektu na záchranu hnědých medvědů Christoph Walder z WWF. Fond si podle Waldera přeje, aby se vytvořila "velká koalice na podporu hnědého medvěda v každém regionu Rakouska, v níž by se spojila místní vláda s lovci a zemědělci".


Hnědý medvěd zmizel z rakouských lesů v 19. století. Na tom nesli vinu lovci. V roce 1972 se do země dostal jeden hnědý medvěd ze Slovinska. Počátkem 90. let zahájil rakouský WWF program opětovného začlenění těchto zvířat do rakouské přírody.


Jejich populace se pozvolna rozrůstala a koncem 90. let již v zemi bylo 35 medvědů. Dnes však v alpské republice zbyli jen dva samci, Djuro a Moritz. Veškeré stopy po poslední samici Else zmizely loni.


Vědci neumějí přesně vysvětlit, jak medvědi vymizeli. "Nabízejí se všechny možnosti: nemoci, migrace, v některých případech ale mohli být medvědi nelegálně zabiti," uvádí Goerg Rauer z vídeňského Výzkumného ústavu pro divokou faunu a ekologii (FIWI).


Poprvé se o "velkou koalici" na ochranu medvědů pokusili v květnu v Horních Rakousích. Členové zemské vlády, zástupci lovců, farmářů, průmyslové komory, FIWI a WWF začali připravovat vše pro přijetí dvou nebo tří hnědých medvědů ze Slovinska, které jich má 700. Nové přírůstky budou umístěny do rakouského národní parku Kalkalpen východně od Salcburku.


Odkaz na původní článek