Ochránci přírody v Tatranském národním parku plánují letos začít s mapováním života a pohybu rysů

Chtějí rovněž zjistit, kolik těchto šelem žije ve slovenských horách, dlouhodobě se totiž jejich počet snižuje. Ředitel Správy TANAP-u Pavol Majko řekl, že v Tatrách se aktuálně nachází 10 až 25 těchto zvířat a vyhynutí jim zatím nehrozí.

Ochranáři plánují nejdřív rysy sledovat pomocí stop a nastražených fotopastí. Následně zamýšlejí některým zvířatům nasadit speciální satelitní obojky, aby získali přesné informace o jejich pohybu. Tento projekt by se podle Majka mohl spustit do dvou let. V současnosti takto Správa TANAP-u sleduje migraci několika medvědů.

Kromě rysa ostrovida, který je největší kočkovitou šelmou žijící na Slovensku, chtějí ochranáři mapovat také život vlků. V současnosti se totiž zásadně liší informace o jejich počtu - zatímco ochranáři uvádějí nízké stavy, myslivci si často myslí, že jsou tato zvířata přemnožená.

Rys je na Slovensku celoročně chráněnou šelmou. "Rozvoj civilizace, rozvoj infrastruktury a intenzivní lov v 50. a 80. letech se projevil na početním stavu rysů i v rámci Slovenska," uvedl Majko. V současnosti stav odpovídá potravinovým možnostem. "Pokud má predátor dostatek potravy, jeho početnost stoupá," dodal. Za největší nebezpečí pro populaci rysů označil rychlostní silnice a dálnice, kde nezřídka tyto šelmy umírají, a také nelegální lov.

Turisté rysa ve slovenských horách spatří pouze výjimečně - jde totiž o plaché a samotářské zvíře, které má velmi dobře vyvinutý zrak a sluch. Živí se srnčí zvěří, drobnými savci ale také hlodavci.