MADRID - Na západě Španělska se narodil vzácný rys pardálový. Jde o vůbec první mládě tohoto zvířete, které přišlo na svět v zajetí. Úspěch slavili zoologové z Centra pro zachování druhů, které se nachází ve městě Sierra de Fuentes. BBC uvedla, že ačkoliv kotěti jsou už tři týdny, dostali se k němu odborníci i televizní štáby až toto pondělí. Matka mláděte totiž útočí na každého, kdo se k němu snaží přiblížit.

Zpráva o narození kotěte vzbudila velkou pozornost především proto, že rys pardálový patří k nejohroženějším savcům na světě. Organizace WWF ho prohlásila za druhé nejohroženější zvíře Evropské unie. Smutné prvenství drží podle WWF tuleň středomořský.

Odborníci odhadují, že v současné době žije ve volné přírodě pouhých 200 - 600 kusů rysa pardálového. Poslední skupinky těchto zvířat se pohybují na území Španělska a Portugalska. Na pokraj vyhynutí je přivedla kombinace několika nepříznivých faktorů. Jedním z nich je úbytek divokých králíků, hlavní potravy rysa. Druhým je postupná devastace jeho přirozeného prostředí, korkových lesů ve Středomoří. Podle expertů vyhyne rys pardálový v rozmezí deseti až dvaceti let, pokud mu lidé nepomohou přežít. Ochránci přírody proto doufají, že nedávné narození mláděte zahájí úspěšný odchov těchto zvířat v zajetí.