Olomouc - Na propagaci a nábor nových členů do vlčích hlídek v Beskydech se v těchto dnech chystá třiadvacetiletý student Přírodovědecké fakulty UP Miroslav Kutal, který je jejich koordinátorem. Akci zaštiťuje olomoucká ekologická organizace Hnutí Duha. " Do terénu vyrazíme už na podzim. V průběhu září a října ale chceme ještě oslovit nové lidi, naše stabilní jádro tvoří totiž zhruba desítka členů," řekl Kutal. Vloni se přitom do akce zapojila asi stovka dobrovolníků.

Pokud se k nim chcete přidat, nesmí vám podle Kutala chybět dvě věci: nadšení a dobrá fyzická kondice. " Vycházíme většinou už za rozbřesku a putujeme až do večera. Občas také děláme noční pochody nebo přespáváme v lese. Za den skupinka ujde zasněženým terénem zhruba deset až dvacet kilometrů," doplnil.

Cílem hlídek je zmapování počtu rysů, vlků popřípadě medvědů na území Beskyd. Hlídky také brání pytlákům v nelegálním odchytu těchto   šelem. Výsledky hlásí dobrovolníci CHKO Beskydy. " Rádi bychom se rozšířili ještě do Jeseníků kvůli rysům, zatím na to ale bohužel nemáme síly," dodal Kutal. Ten také poukázal na to, že i přes přísnou ochranu šelem ve volné přírodě stále ubývá. " Příčina? Tou největší je pytláctví. Negativní vliv má prostředí, střety zvěře s automobily, ale spousta zvířat jen tak prostě zmizí. Například v 80. letech žilo v Jeseníkách zhruba dvacet rysů, dnes jsou tak jen dva až tři," tvrdil.

(emi)

Fotografie: Koordinátor náboru Miroslav Kutal.
Foto Eva Minarčíková