Berlín - V Německu se ze dvou stran kolem českých hranic -v Dolní Lužici a na Šumavě - opět po dlouhé době objevují vlci. Podobně jako jinde ve střední Evropě zmizeli před více než sto lety, protože byli pronásledováni a jejich životní prostor se zužoval. Německé ministerstvo životního prostředí nyní zahájilo výzkum, který má podchytit migrační chování těchto šelem a možnosti jejich trvalého usazení.


„Když budeme o vlcích více vědět, usnadní nám to předejít možným konfliktům při jejich dalším šíření,“ odůvodnil výzkumný záměr ministr životního prostředí Sigmar Gabriel.


Do Dolní Lužice zhruba na poloviční cestě mezi Berlínem a Prahou se zřejmě v roce 2000 přeplavili první vlci přes Nisu z Polska. Dnes jsou v tomto regionu dvě smečky, které dohromady čítají 20 až 25 zvířat. Vědci chtějí zjistit jejich chování za pomoci moderní satelitní techniky. Až šest vlků vybaví vysílači a budou sledovat jejich cesty.


Podobně se zřejmě objevili vlci v Bavorsku, a to i na německé straně Šumavy. Myslivci si to myslí už několik let, ale hmatatelné důkazy zatím chyběly. Po více než 150 letech byl v regionu nyní prokázán první výskyt poté, co se jeden vlk stal na silnici obětí jedoucího vozidla u Starnberského jezera jižně od Mnichova. Ústav pro zoologický výzkum v Berlíně v minulých dnech potvrdil po několikaměsíční analýze DNA, že šlo skutečně o vlka.


V součinnosti s univerzitou ve švýcarském Lausanne, kde existuje katalog DNA vlků v alpském prostoru, bylo možné zjistit i pravděpodobnost toho, že zvíře pochází ze severní Itálie a 250kilometrová cesta k Mnichovu mu trvala asi dva měsíce.


„Zatím jsme měli zprávy jen o vlcích ze severovýchodu Bavorska. To, že nějaký přeběhne Alpy, je překvapivé,“ říká šéf německého spolku pro ochranu přírody HubertWeiger. Odhaduje se, že v Evropě žije nejvíce vlků na jihu Evropy - v Rumunsku a Španělsku, a to až 2500 kusů. Stovky jich přebývají zřejmě také v Polsku. Ve střední Evropě se šíří v posledních zhruba deseti letech. Přibližně deset vlků ve třech smečkách nyní žije také na českém území v Beskydech.


Foto popis| NÁVRAT „DOMŮ“. Vlci byli na území Česka vyhubeni zhruba před 100 lety. Jako by se nyní začali vracet.