Smečka vlků, která v CHKO Kokořínsko-Máchův kraj v roce 2014 poprvé vyvedla mláďata, se v uplynulém roce rozrostla minimálně o dvě vlčata (v roce 2014 byla mláďata nejspíše tři). Rozmnožování během léta 2014 potvrdila nahrávka vytí a záznamy z fotopastí Správy CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. Fotopast Hnutí DUHA Olomouc nedávno odhalila, že se v oblasti aktuálně vyskytuje minimálně sedmičlenná smečka. Následující videozáznam tak mění dosavadní pohled na dokeskou smečku.

Jedná se o dva záběry následující těsně za sebou, kdy na prvním projdou kolem fotopasti tři vlci (celkově jich je na záběru vidět šest), na dalším záběru pak proběhnou ještě čtyři zvířata.

Přesný původ mrtvého vlka nalezeného začátkem října u Brenné na Dokesku není znám. Až detailnější genetické analýzy ukážou, zda měl nějaký příbuzenský vztah ke kokořínské smečce. V současné  sedmičlenné smečce se mohou vyskytovat jak mláďata z předloňského (2014), tak loňského (2015) vrhu, která již v tuto dobu dosahují velikosti dospělých vlků a na fotopastech nemusí být jednoznačně odlišitelná. Smečku mohla některá z vlčat narozených v roce 2014 již opustit, počet vlků narozených v roce 2015 tak může být i vyšší než dva.

Videozáznam byl pořízen v rámci projektu podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska „Monitoring evropsky významných druhů šelem ve vybraných lokalitách soustavy Natura 2000“ (více na http://monitoring.selmy.cz) na kterém spolupracuje Hnutí DUHA Olomouc, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Univerzita Karlova, Ostravská univerzita a správy Krkonošského národního parku a Národního parku České Švýcarsko.

V oblasti výskytu dokeské vlčí smečky je dostatek kořisti – divoká prasata, daňci, jeleni, srnci. Právě regulace těchto v české krajině přemnožených zvířat je jedním z největších přínosů přítomnosti vlka u nás. „Vlk je na vrcholu potravního řetězce, má tak v přírodě své nezastupitelné místo. V dnešní kulturní krajně zároveň zůstává dost prostoru i pro rozumné myslivecké hospodaření s divokými kopytníky,“ řekl Miroslav Kutal, expert na ochranu velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc.

O postupném návratu velkých šelem do ČR pojednává také nový dokument Jana Svatoše Causa Carnivora, který bude mít v pondělí 18. ledna severočeskou premiéru v Doksech [1]. Po filmu bude následovat debata s odborníkem Hnutí DUHA na velké šelmy Miroslavem Kutalem, zoologem Správy CHKO Kokořínsko-Máchův Kraj Lubošem Beranem a předsedou okresního mysliveckého spolku v České Lípě Petrem Lípou. Návštěvníci se zde mohou těšit i na první záběry divokých vlků z Dokeska, které při natáčení vznikly.

Je výbornou zprávou, že se vlčí smečce podařilo i v druhém roce vyvést mláďata a že vlci dokážou žít i v naší kulturní krajině. Doufáme, že se jim bude dařit podobně jako v sousedním Polsku nebo Německu, odkud k nám přišli a kde jich žije několik set,“ vyjádřil potěšení a přání Miroslav Kutal, expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Olomouc.

Záběry z fotopasti potvrdily naši domněnku, že se smečka v loňském roce rozrostla. Jen v průběhu října zaznamenaly naše fotopasti vlka více než dvěstěkrát, ale nepodařilo se zachytit celou smečku pohromadě. Zdá se, že se zde vlkům daří a snad se stanou trvalou součástí zdejší přírody,“ dodává Luboš Beran, zoolog Agentury ochrany přírody a krajiny ČR z regionálního pracoviště Správa CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. 

Poznámky:

[1] Promítání proběhne od 17:00 v budově Správy chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj, pracoviště Doksy, Komenského 48