V hustě osídlených Vsetínských vrších se usídlila vlčí smečka. Za sebou už zanechala několik potrhaných a zardoušených ovcí.

Odlitek mohutné vlčí tlapy se zooložce Daně Bartošové podařilo pořídit necelých dvacet kilometrů od Rožnova, na kopci Soláň, kde šelmy o víkendu roztrhaly devět ovcí a dvě kozy.

"Dlouho jsme hledali stopy, které by nám potvrdily, že útok na domácí zvířata mají opravdu na svědomí vlci. Už jsme pátrání málem vzdali, protože v lesích je teď sucho, když vtom jsme stopu spatřili v blátě, které zůstalo po vyschlé kaluži,"" uvedla Bartošová.

Pro ochranáře má stopa zvláštní cenu. Stejnou totiž nalezli v červnu v nedaleké Valašské Bystřici, kde šelmy roztrhaly jednu ovci. "Máme důkaz, že se ve Vsetínských vrších zdržuje jedna vlčí smečka trvale. Nejde tedy o vlky, kteří by se do této oblasti Beskyd zatoulali náhodně ze Slovenska," vysvětlila.

Ochranáři odhadují, že na východě Moravy žijí tři skupinky vlků. Jedna z nich u Jablunkova, další v pohoří Javorníků a třetí na Valašsku. Přestože se počty těchto šelem zvýšily, škody, které způsobují, zatím nedosáhly takových rozměrů jako v polovině devadesátých let, kdy chovatelé hlásili více než čtyři sta roztrhaných ovcí.

"Lidé si už na vlky zvykli a na domácí zvířata si dávají větší pozor. Někdy se daří odradit šelmy i jednoduchým způsobem, například rozmístěním hadrových strašáků kolem ohrady," popsala Bartošová.

Tuto metodu využili chovatelé ve Valašské Bystřici. "Podle stop jsme zjistili, že se smečka vrátila na místo, kde už ovce napadla. Strašákům se však vlci zdaleka vyhnuli," dodala. Účinné proti šelmám jsou i síťové elektrické ohradníky, které ohroženým chovatelům půjčují meziříčští ochránci přírody.

"Přestože chovatelé, kterým šelmy usmrtí ovce, mají nárok na náhradu od státu, většinou ztrátu těžce nesou. Nedivím se jim. Ke svému stádu si vytvořili silnou citovou vazbu a není jim jedno, když vidí, jak třeba poraněná ovce trpí," uvažovala Bartošová. S názory, že vlci na Valašsko nepatří a je třeba jejich počty zredukovat odstřelem, se však setkává méně často.

Stejnou vlčí stopu jako na Soláni se Daně Bartošové podařilo odlít také před měsícem ve Valašské Bystřici.
Foto PRÁVO - Radovan Stoklasa