Ostrava - Zoolog a dlouholetý odborník na šelmy Ludvík Kunc z ostravské zoologické zahrady nesouhlasí s tvrzením myslivců, že se šelmy jako vlk, medvěd či rys vyhýbají návnadám u posedů.


* Vlčí hlídky nalezly návnady u posedů. Myslivci se však brání, že vzácná šelma se újedištím vyhne.

Samozřejmě, že se myslivci brání tím, že návnady nejsou na šelmy. Je pravda, že taková újediště s mršinami se například straží na divočáky, kteří jsou přemnoženi. Jenomže za těmi se právě šelmy stahují.


* Myslivci tvrdí, že běžná šelma mršinu u posedu nesežere, že si vždy loví čerstvou kořist.

To je nesmysl. I známí myslivci mi potvrdili, že často na těchto újedištích nalezli jak stopy vysoké a divočáků, tak stopy vlka. Také velké kosti rozhryznuté silnými zuby jim dokazovaly, že vlci sežrali návnadu. Třeba medvěd sežere cokoli a ještě si libuje, když je to staré. Takže k újedištím běžně přicházejí zvláště v zimě vlci a medvědi, někdy i rys. I když u něj je spíše typické, že si raději uloví čerstvou kořist.


* Vy sám často pozorujete v přírodě šelmy. Viděl jste na vlastní oči, že by se blížily k újedišti u posedu?

Viděl jsem, jak vlk obcházel mršinu psa u posedu. Na posedu jsem pak zjistil, že vlk byl v ideální pozici na odstřel. Pak už vždy záleží jen na cti a svědomí lovce, zda se rozhodne vystřelit, nebo ne.


* Myslivci se brání, že šelma, která jde na újediště, není správně uvažující šelma.


To je typické. Šelmy v Beskydech se dnes pohybují i po běžných cestách, protože pach člověka je v Beskydech cítit prakticky všude. Je známé, že vlci běhají v noci i po místech, jako jsou Visalaje či Bílý Kříž.


* Co si myslíte o názoru aktivistů, že újediště jsou návnady myslivců na šelmy?

Nelze házet všechny myslivce do jednoho pytle. Ale vím, že pro některé lidi je zastřelený vlk či rys lákavou kořistí. Ne třeba kvůli masu, ale kvůli nádherné kožešině. A těžko mu pak můžete dokázat, že ji nedostal od známého ze Slovenska.


* Újediště vypadají často nevábně. Vnitřnosti, stažené kůže, mrtví psi.

Zažili jsme případy, kdy se taková újediště změnila v hotová mrchoviště. Například na Černé Ostravici ležela u posedu tři měsíce stará mršina psa. Takové újediště už ohrožuje i hygienu a myslivci ho také museli na nátlak veterinářů a ochranářů zlikvidovat.


* Co si myslíte o vlčích hlídkách?


Ti chlapci znechucují případné lovce šelem, a to je dobře.