Vlčí hlídky jsou dobrovolníci, které Hnutí DUHA v Beskydech organizuje už sedmým rokem. Jejich úkolem je monitorovat výskyt vlků, rysů a medvědů a bánit pytláctví těchto vzácných, nádherných zvířat, jejichž ilegalni lov v Beskydech bohužel stále pokračuje. Argument, ze ruší klid v lese, je absurdní. V Beskydech, které ročně navštíví několik desítek tisíc turistů, se pohybuje kolem stovky našich dobrovolníků, což je z pohledu turistického zatížení zanedbatelné. Vlčí hlídky na rozdíl od některých myslivců v lese také nejezdí terénními auty a nenosí zbraně.  Patří mezi nejtišší návštěvníky hor. Pro pozorování vzácných zvířat, jejíchž výskyt mapují, je nenápadnost a klid podmínkou. Někteří z nich jsou navíc oficiálními strážci přírody, naopak se tedy snaží sjednat pořádek tam, kde ho jiní neukáznění návštěvníci porušují. Myslivci, kteří jsou nakloněni návratu šelem, budou tuto práci jistě podporovat a ne se ji snažit veřejně shazovat.

Miroslav Kutal
autor je koordinátorem projektu Vlčí hlídky

Potvrzuji: většina myslivců nepytlačí

14.02.2006, Šelmy.cz

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová se ptá na odměnu vypsanou Hnutím DUHA za usvědčení lovce, jenž ilegálně odstřelil rysa, vlka nebo medvěda (Právo 7.2). V hlavním bodě jejího komentáře se s paní poslankyní bezezbytku shodujeme: drtivá většina myslivců jsou slušní lidé a nepytlačí. Účelem odměny je dopadnout alespoň jednoho z těch několika kriminálníků, kteří myslivcům kazí pověst.

Bohužel takoví jsou. Populace rysů v České republice se od roku 1998 snížila asi o třetinu. V anonymním průzkumu Akademie věd se z 204 oslovených myslivců v oblastech výskytu (Beskydy, Šumava, Jeseníky) vzácných šelem dvacet přiznalo, že rysa střelilo. Pracovníci Akademie věd v mysliveckém prostředí shromáždili k výzkumu 69 lebek upytlačených rysů. Vypsaná odměna má narušit anonymitu pytláků a s ní spojený pocit beztrestnosti – jejich největší výhodu. Hnutí DUHA rozhodně nehodlá napadat Českomoravskou mysliveckou jednotu: naopak si váží jejího postoje a spolupracuje s ní, například v přípravě záchraného programu pro velké šelmy.

Peníze na odměnu nepocházejí ze státního rozpočtu, jak se paní poslankyně obává, nýbrž z darů jednotlivců: na transparentní konto přidávají další peníze lidé,  kteří chtějí přispět. Vzácných rysů vinou ilegálního lovu ubývá a úřadům se zatím nepodařilo dopadnout jediného pytláka. Myslivci sice nezákonné odstřelování veřejně odsuzují, ale usvědčení pachatelů ze svých řad zatím nepomohli. Bylo by namístě, aby se stát začal na dopadení pytláků také finančně podílet.

Jaromír Bláha
Hnutí DUHA