Pokud se letos v létě chystáte vypravit na některou z mnoha poutí, jarmarků či jiných akcí konaných v Beskydech a blízkém okolí, kromě srdce z perníku si dost možná odnesete i plakát s rysem.

Informační stánek se zajímavostmi, soutěžemi a fotografiemi ze života vlků, rysů a medvědů u nás, můžete potkat například

na pouti sv. Anny na Kozubové (31.července), Jarmarku lidových řemesel na Pulčinách (13. srpna), Sklářském jarmarku v Karolince (20. srpna) či Huslenských slavnostech v Huslenkách na Vsetínsku (3. září) a dalších místech (průběžně vyjednáváme).

Zájem návštěvníků už "šelmí stánek" vzbudil na Antonínské pouti na Prašivé, na Ovčáckém dni v Prlově, Cyrilometodějské pouti na Pustevnách a Portášských slavnostech ve Valašské Bystřici.

Dobrovolníci a zaměstnanci Hnutí DUHA Olomouc zájemcům odpovídali na dotazy na počet a výskyt šelem u nás, snažili se vyvracet zažité pověry, které o šelmách kolují, poskytovali informační materiály a také doporučení, jak se vyhnout problémům s medvědy. Návštěvníci si mohli prohlédnout odlitky stop šelem i fotografie beskydských rysů, pořízené speciálními fotopastmi. Děti i dospělí si vyzkoušeli poznávání stop velkých šelem i dalších lesních živočichů a za odměnu si odnášeli samolepky nebo plakáty s obrázky rysa, vlka a medvěda, případně si mohli zakoupit pohlednici nebo turistickou známku s motivy velkých šelem.

Beskydští chovatelé ovcí a koz mohli v rámci nedávno spuštěné poradny přímo na stánku získat také informace a konkrétní rady, jak před šelmami ochránit stáda nebo včelí úly; zdarma mohli získat také publikaci o výchově pasteveckých psů.