Příčinou úmrtí vlčice, nalezené před třemi týdny na Kokořínsku, bylo pravděpodobně zastřelení. Ve své tiskové zprávě to uvedla Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR), jejíž pracovníci zvíře zajistili a převezli na pitvu. Prvotní ohledání a rentgenový snímek odhalily zbytky střely v oblasti hlavy a temene. Velmi podobný případ se přitom odehrál už před rokem na Mělnicku. Podobně jako nyní byla vlčice nalezena v příkopu u silnice mezi obcemi Konětopy a Sudovo Hlavno. Zatřelení jako příčinu smrti prokázala až pitva. 

Na mrtvou psovitou šelmu upozornili v neděli 8. listopadu členové místního mysliveckého spolku. Šelma ležela u silnice mezi obcemi Dubá a Ždírec v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj. Jedná se už o druhý zdokumentovaný případ upytlačeného vlka v České republice. První se odehrál před více než rokem u obce Konětopy na Mělnicku. Hnutí DUHA Olomouc a AOPK ČR tehdy podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Vypátrat viníka se však policii nepodařilo. I v současném případě podala AOPK ČR trestní oznámení [1]. Vzhledem k tomu, že v České republice nebyl doposud úspěšně vyšetřen ani jeden případ pytláctví velké šelmy, doufáme, že vyšetřování tentokrát povede ke zdárnému konci a pachatele odhalí.  

Pitvu provádějí vědci z Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Výsledky provedené genetické analýzy již potvrdily, že se jedná o zvíře z takzvané středoevropské nížinné populace – tedy vlků, kteří do České republiky přišli z oblasti německé Lužice. Příbuznost se smečkou, která se dlouhodobě pohybuje na Kokořínsku, se zjišťuje.

Vlčici v regionu zachytily před její smrtí také fotopasti Vlčích hlídek

Zabitou vlčici sledovali před jejím úmrtím také Vlčí hlídky z Hnutí DUHA Olomouc, které na Kokořínsku i v dalších oblastech monitorují život vlků. Jejich kordinátorka Barbora Černá uvedla: Díky tomu, že vlčici chybělo pravé ucho, byla jasně identifikovatelná. Vlčice způsobila škody na hospodářských zvířatech a vyfotila se na soukromé fotopasti u obce Víska. Nám se její záznamy podařilo pořídit ještě v okolních lesích. Ze snímků také víme, že se pohybovala ve společnosti nejméně jednoho dalšího vlka."

Přesto, že záběr z fotopasti není nejkvalitnější, je na něm vidět vlčice, vlčice, jíž schází ucho. První do záběru vchází jiný vlk, vlčice se objevuje až jako druhá; zdroj: Hnutí DUHA Olomouc 


„Šelmy a dravci se u nás stávají oběťmi pytláků," uvádí ředitel AOPK ČR František Pelc

„Vlků v České republice žije pouhých několik desítek a fakt, že někdo takto vzácná zvířata střílí, je opravdu ostudný. Není ale bohužel novinkou, že šelmy a dravci se u nás stávají obětmi pytláků – letos na jaře byl v Beskydech zastřelen rys Olda, na Pálavě otrávený vzácný dravec luňák červený, na Litoměřicku orel mořský a výčet by mohl pokračovat. Bohužel se ani v jednom případě policii nepodařilo viníka vypátrat. Doufám, že policie jej tentokrát skutečně odhalí, už jen proto, že je v regionu již druhý případ,“ komentuje František Pelc, ředitel AOPK ČR.

„Víme, že přítomnost velkých šelem může vzbuzovat nelibost, třeba u chovatelů hospodářských zvířat. Nepředpokládáme však, že by to byli právě chovatelé, kdo po vlcích střílí. Stát chovatelům případné škody na hospodářských zvířatech hradí, je možné získat finance i na preventivní zabezpečení stád. Zkušenosti z Německa ukazují, že dobré zabezpečení dokáže odvrátit 80–95 % vlčích útoků. Právě proto také u nás stát poskytuje na zabezpečení hospodářských zvířat dotace ve výši 100 %. Snažíme se vysvětlit, že klíčové je, aby si vlci nezvykli chodit do ohrad. Vlci plní v naší přírodě důležitou roli – pomáhají totiž snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí škody v lesích a na polích v řádech miliard korun ročně.  Divoce žijící zvířata tvoří podle výzkumů více než 98 % vlčí potravy, hospodářská zvířata maximálně 2 %,“ dodává František Pelc. 

 

Poznámky: 

[1] Úmyslné usmrcení kriticky ohroženého druhu živočicha v rozporu s ust. § 50 odst. 2  zákona o ochraně přírody a krajiny je trestným činem ve smyslu ust. § 299 odst. 2 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, v platném znění.

 

Fotomonitoring a další aktivity Vlčích hlídek v oblasti Kokořínska letos podpořil také Nadační fond Avast a Středočeský kraj.

Vydání článku podpořil: