Po smutných zprávách o pytláctví konečně přicházejí z Rakouska i  optimističtější novinky.  Z různých koutů země pochází videa a fotografie, které dosvědčují, že zdejší divočina má nové, mladé a zvídavé obyvatele. Ukazuje se, že pokud jim lidé dají příležitost, vracejí se rysové rádi do krajiny, která byla kdysi dávno jejich domovem.


Snad nejlepší zpráva pochází z hornorakouského Národního parku Kalkalpen (Vápencové Alpy). Díky spolupráci ochranářských a lesnických organizací, myslivců a správy národního parku byli do zdejší přírody vypuštěni již tři rysi ze Švýcarska – samice Kora a Freia a kocour Juro.

Mláďata rysice Freia ve skalní rozsedlině. Zdroj: http://npk.riskommunal.net, Agnes Haymerle
Jedno z mláďat rysice Freiy. Zdroj: http://npk.riskommunal.net, Agnes Haymerle

 

První informaci o mláďatech zveřejnila Správa národního parku už v červenci. Přírodovědci tehdy dohledali skalní rozsedlinu, ve které rysice Freia schovávala svá tři rysata. Ta nebyla z nečekané návštěvy nijak nadšená a vzápětí i se svojí matkou změnila úkryt. Biologové ale potvrdili, že mláďatům – dvěma rysicím a jednomu kocourovi – se daří dobře a jsou zdravá. Zdá se tedy, že reintrodukční program je úspěšně nastartován.

 

 

Další společné záběry rysí rodinky pocházejí z letošního září. Zvířata se nyní připravují na náročné zimní období. Fotopast je zachytila po několik dní na stejném místě, podle přírodovědců se patrně opakovaně vracela ke stržené kořisti.

 Záběry rysí rodinky z konce letošního srpna. Zdroj: http://npk.riskommunal.net

"Vápencové pohoří je pro rysy ideálním prostředím a tamější příroda jim poskytuje dostatečné množství potravy", potvrzuje odbornice na rysy z rakouského WWF Christina Reisenbichlerová.

Mládě druhé samice, rysice Kory. Zdroj: Michael Kronsteiner, http://npk.riskommunal.net

 

Šťastnou matkou se stala i druhá reintrodukovaná rysice Kora. Ta porodila asi o měsíc a půl později než Freia dvě mláďata, jedno z nich však po několika týdnech zemřelo. Smrt mláděte, navíc ohroženého druhu, je vždy smutnou zprávou, pravdou však je, že první rok života přežije jen asi polovina rysat.

 

 

 

Překvapující video s rysím mládětem pochází z Horního Rakouska. Tamější šelmy patří do bavorsko-české populace, na našem území obývají především Šumavu a Pošumaví. Mladý rys se při hledání potravy vydal téměř až k lidským obydlím. Toto chování však rozhodně není pro rysy typické, v tomto období obvykle potravu pro mláďata obstarává ještě matka. Ta ale na videu není vidět a přírodovědci z rakouského projektu na ochranu rysů Luchsprojekt Österreich Nordwest se obávají, že se jí stalo něco zlého.

 

 

Rakouská rysata, podobně jako ta naše, podnikají zatím své první nesmělé krůčky. Držme jim palce, ať, v pořádku přežijí nadcházející zimu a úspěšně se vyhýbají pytlákům. V budoucnu by třeba právě oni mohli zabydlet v některém z českých pohoří, kde tyto krásné kočkovité šelmy stále chybí.

O tom, jak se daří mladým rysům z Beskyd a Javorníků, budeme informovat v některém z dalších článků na Šelmy.cz.

 

JOSEFA VOLFOVÁ