Přihlašte se na podzimní úvodní semináře

Jakmile napadne první sníh, vyrazí naše Vlčí a Rysí hlídky opět do hor chránit zdejší ohrožené velké šelmy. Pro nové zájemce jsou připravené úvodní semináře, na kterých se dozvědí vše potřebné pro monitoring velkých šelem a jejich ochranu.  

Kdo jsou Vlčí a Rysí hlídky?

stopováním šelem získávají Vlčí hlídky podklady pro ochranu šelem; foto: Miroslav Kutal

Dobrovolníci Vlčích a Rysích hlídek, tzv. hlídkaři, při pravidelném procházení terénu vyhledávají pobytové znaky (stopy, trus, srst aj.) velkých šelem i dalších chráněných druhů. Dokumentují nalezené stopy, odebírají vzorky pro analýzy DNA či potravy a na vytipovaná místa umisťují fotopasti pro dlouhodobé sledování pohybu velkých šelem.

Systematický monitoring území, kde se velké šelmy vyskytují, slouží k získání podkladů pro odhad početnosti šelem či jejich chování a zvyků. Dobrovolníci svou přítomností v horách a hlášením nelegálních masitých návnad (tzv. újedí) také znesnadňují případné pokusy o pytláctví. Více o práci Vlčích a Rysích hlídek.

Získávání poznatků o výskytu, zvyklostech i možném ohrožení vzácných šelem jako nezbytných podkladů pro jejich ochranu vyžaduje množství lidských kapacit a času stráveného v terénu. Dobrovolníci zapojení do Vlčích a Rysích hlídek jsou v tomto směru významnou pomocí.


Chcete-li se do hlídek zapojit, přihlaste se na jedno z úvodních školení pro nové dobrovolníky
(jde o stejné či podobné semináře v různých termínech a místech, ze kterých si zvolte dle Vašich možností).

Pro zájemce o Vlčí hlídky v Beskydech, Javorníkách či v Jeseníkách:

6.-8. 11.2015 v Bílé na Třeštíku (Beskydy)

20.-22.11. 2015 na Huslenkách (Javorníky)

27.-29.11.2015 v Ludvíkově (Jeseníky)

 

Pro zájemce o Rysí hlídky na Šumavě a v Pošumaví:

13.-15.11.2015 v Prášilech - KAPACITA NAPLNĚNA

4.-6.12.2015 v Prachaticích - KAPACITA NAPLNĚNA

měření stop na sněhu; foto: Leona Machalová

 

Co vás čeká?

Na úvodním školení se dozvíte potřebné informace o tom, jak hlídky probíhají, jak je organizován monitoring výskytu velkých šelem i dalších chráněných druhů, jak velké šelmy žijí, čím jsou užitečné a další zajímavosti z jejich ekologie a biologie. Seznámíte se zde s dalšími (staršími i novými) účastníky hlídek. Naučíte se poznávat pobytové znaky zvířat (nejen velkých šelem) přímo v terénu a budete mít možnost diskutovat o problematice ochrany šelem a přírody s odborníky v tomto oboru.

Rys Král prochází svým teritoriem převážně v noci; foto: Hnutí DUHA Olomouc

 

 

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem vnitra ČR a nadací Euronatur.