Jak se daří rysům, vlkům a medvědům v České republice? Jsou vůbec tyto šelmy pro naši přírodu důležité? Co nám prozradí stopy v blátě a ve sněhu? Jak se připravit na výlet do míst, kde žijí medvědi? To vše a spousty dalších zajímavých informací se mohou dozvědět žáci základních a středních škol na našem výukovém programu o velkých šelmách.

 

Stejně jako v předešlých letech, i pro letošní školní rok připravilo Hnutí DUHA Olomouc sérii oblíbených výukových programů a přednášek zaměřených na život velkých šelem. Letos jsou programy doplněny o spoustu nových unikátních fotografií a autentických videosekvencí šelem z beskydské i slovenské přírody.

 

Ekovýchovné programy o velkých šelmách

Kromě tradičních výukových programů si školy mohou zpestřit výuku speciální terénní exkurzí do nejzajímavějších koutů beskydské přírody. Můžete navštívit například Přírodní rezervaci Makyta nebo pralesovité porosty v okolí Lysé hory, ale i další krásná místa v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Doprovázet vás bude zkušený stopař a znalec beskydské přírody, s kterým budete pátrat po pobytových znacích nejen velkých šelem, ale i dalších vzácných zvířat. Projdete si rysí, vlčí a medvědí chodníčky a na vlastní kůži si vyzkoušíte, jak je těžké nebo lehké tyto šelmy vystopovat. Obsah exkurze můžeme samozřejmě přizpůsobit dle vašich požadavků. 

 

Tyto exkurze mohou být vhodným doplňkem výuky přírodopisu nebo biologie. Poskytne vám spousty možností k rozvíjení a ověření teoreticky nabytých vědomostí, které žáci získali ve školních lavicích. Okolní lesy se pro vás stanou, alespoň na jeden den, otevřenou učebnicí biologie. V zachovalé beskydské přírodě se setkáte se spoustou chráněných druhů rostlin a živočichů, které možná znáte jen z obrázků v učebnicích nebo encyklopediích. Žáci na vlastní oči uvidí, jak funguje lesní ekosystém jako celek. 

 

Kompletní nabídku výukových programů a exkurzí naleznete zde. Jak taková exkurze může vypadat se můžete podívat zde.

Ekovýchovné programy o velkých šelmách