Historicky první záběry volně žijícího rysa ostrovida v CHKO Beskydy se podařilo natočit v posledním měsíci v Javorníkách [1]. Je to první z výstupů přeshraničního projektu na česko-slovenském pomezí, který letos s podporou Mezinárodního visegradského fondu a Programu švýcarsko-české spolupráce realizuje Hnutí DUHA Olomouc a Fatranský spolok.

 

Na krátkých sekvencích je vidět typické teritoriální chování rysa, kdy si pachovými žlázami značí skalní výstupek. Rysi, kteří žijí samotářsky, tak ostatním jedincům dávají najevo hranice svého teritoria.

 Velikost území, kde se rysi pohybují je obrovská. Na základě jedinečného zbarvení srsti byl pohyb tohoto rysa pomocí fotopastí identifikován na celém Javornickém hřebeni – na území zhruba 200 km2. Lze tak názorně vidět, jak velké území rysi obývají. Monitoring vyvrací představy o tom, že v každém údolí žije jiný rys.

 Z velkých prostorových nároků vzácných kočkovitých šelem pramení dvě největší ohrožení: Jednak jsou to neprůchodné překážky v krajině, jako například dálnice bez opatření pro zajištění migrace. Dalším nebezpečím jsou pytláci. Ztráta jediného zvířete může na dlouhou dobu znamenat konec výskytu rysa v celé oblasti.

 O dalším pokračování projektu nyní může rozhodovat veřejnost. Návrh Hnutí DUHA Olomouc se v konkurenci 74 projektů dostal do finále soutěže, kterou pořádá European Outdoor Conservation Association (EOCA): nezisková organizace evropské asociace outdoorových  firem.  Ve finálním hlasování kategorie Nature, kterou podporuje německý National Geographic, se utká celkem šest projektů z celého světa.

Český projekt získal takřka třetinu všech hlasů veřejnosti a bojuje o první místo ve své kategorii. Online hlasování, které potrvá do 1. dubna, se každý může zúčastnit na www.outdoorconservation.eu/project-voting-category.cfm?catid=3.  Více informace o hlasování a projektu na https://www.selmy.cz/ochrana/eoca/