Národní park Kalkalpen (Vápencové Alpy) v Rakousku hlásí poplach: zřejmě všichni rysí samci zmizeli. Světový fond na ochranu přírody (WWF), Národní park Kalkalpen a Svaz ochrany přírody Rakouska (Naturschutzbund Österreich) vypsali společně odměnu ve výši deset tisíc euro za věcné důkazy, které povedou ke stopám a eventuálnímu dopadení pachatele či pachatelů, kteří mají ztrátu rysů na svědomí. Spolu s kriminální policií tak ochranářské organizace žádají veřejnost, aby nahlásila všechna svědectví, která mohou s tímto souviset.

Jakékoli poznatky lze oznámit Christianovi Fuxjägerovi z Národního parku Kalkalpen, tel. +437584/3951-140, nebo šéfinspektorovi Othmaru Coserovi z krajského ředitelství policie v Horním Rakousku, tel. +435 913 340-3400, email: othmar.coser@polizei.gv.at.

Zdroj: Wikimedia

Mapa Národního parku Kalkalpen (Vápencové alpy) v Hornorakouském předhůří. Zdroj: Wikimedia

Na rysa nakonec střílela žena

Právě díky zapojení veřejnosti se povedlo odhalit už jednoho pachatele, resp. pachatelku, která stála za zastřelením jednoho rysa, konkrétně samce „ B7“, tedy potomka reintrodukovaných rysů, na území stavebního fondu katolické církve ve Weyeru (o případu jsme informovali tady).  Vyšetřovatelé rakouského úřadu pro odhalování trestné činnosti dostali loni od veřejnosti tip, který je dovedl až k preparátorovi v Linzi. V jeho mrazicím boxu pak vyšetřovatelé nalezli v plastovém pytli zmrzlé tělo rysa. Pachatelem však nakonec nebyl čtyřiašedesátiletý muž, který měl v národním parku pronajatou honitbu, ale jeho stejně stará žena. Ta se nejprve u soudu obhajovala tím, že si rysa spletla s liškou, to jí však soud neuvěřil vzhledem k nalezené mrtvole v mrazicím boxu. Žena byla nakonec letos odsouzena ke třem měsícům podmíněně a pokutě 1920 euro. Národní park ji chce žalovat o 12,5 tisíce eura, což jsou přibližné náklady na reintrodukci jednoho rysa. Státní zastupitelství ve Steyeru se domnívá, že i další rysy někdo zastřelil, mimo jiné je stopy vedou opět k manželskému páru. Ten však mlčí, i proto byla vypsána uvedená odměna a je naděje, že se najdou další svědkové, kteří pomohou usvědčit viníka.

Zdroj: Christian Fuchsjäger

Rysa Jago zachytila fotopast naposledy v srpnu 2014. Od té doby o něm nemá národní park žádné zprávy. 

Zdroj: Christian Fuchsjäger

Mizející zvířata a odchyt nových

Nejde „jen“ o rysy. Na území tří rakouských spolkových zemí – Dolního Rakouska, Horního Rakouska a Štýrska jsou vyhubeni také všichni medvědi. Na tomto místě byli nalezeni rovněž mrtví orli skalní a káňata lesní.

Nyní jsou v Národním parku Kalkalpen dvě rysí samice Skadi a Kora a tři mladí rysové z roku 2014,“ potvrzuje Franz Sieghartsleitner z Národního parku Kalkalpen. „Švýcarská organizace KORA se nyní zabývá odchytem rysích samců, kteří mají být přesídleni právě do našeho národního parku,“ doplnil. I přes intenzivní snahy se dosud nepodařilo nalákat do pastí vhodné zvíře. Právě nyní v době říje je vhodná doba k odchytu.

Zdroj: Christian Fuchsjäger

Rysice Rosa byla naposledy spatřena na fotopasti v srpnu 2015. Jedná se o dceru nezvěstného rysa Jaga. 

Zdroj: Christian Fuchsjäger

Ilegální zabíjení rysů sů bohužel ohrožuje celý projekt reintrodukce rysa v Kalkalpen. Některá ze zmizelých zvířat byla telemetricky sledována. Bohužel však o žádném z rysích samců nejsou v posledních letech již jakékoliv stopy. Přehled všech rysů v Národním parku Kalkalpen najdete zde. Jeden vyřešený případ u sousedů je však velkou nadějí, že se nadále bude dařit nacházet pachatele zodpovědné za úmrtí rysů nejen v Rakousku, ale i u nás.

Právě v ČR stále platí odměna, a to ve výši 100 tisíc korun, kterou vypsalo Hnutí DUHA za oznámení, jež povede k usvědčení pachatele, který ilegálně zastřelil rysa, vlka nebo medvěda. Doposud se nepodařilo žádného pytláka usvědčit. K výzvě se připojila i Českomoravská myslivecká jednota, která s Hnutím DUHA na dopadení pytláků spolupracuje. Více informací o odměně i vypsané sbírce najdete zde.

SIMONA HORKÁ

English version